Jedna z najlepších polievok na svete. Boršč

 

 

 

 

 

Kvalitný boršč zasýti, zahreje, pohladí chuťové poháriky. Medzi najlepšie polievky na svete patrí určite pravý ukrajinský. Polievka je rozšírená asi vo všetkých štátoch východnej Európy. Už ste si ho varili niekedy doma?

Základom boršču je vývar z kostí a mäsa a zmes osmaženej zeleniny. Hlavne červená repa, kapusta, zemiaky, mrkva a cibuľa. Ak chcete mať i originál prílohu ako v Ukrajine, tak si doprajte k tomu kyslú smotanu, cesnakové šišky a oškvarky. Delikátne!

 

RECEPT

Ingrediencie:

Vývar:

  • 300 g bravčových kociek zo stehna 
  • 300 g hovädzej polievkovej zmezi
  • 2 menšie cibule
  • 1 petržlen + vňať
  • 1 mrkva
  • 1 kúsok zeleru
  • 1 bobkový list
  • 10 guličiek celého čierneho korenia

 

Zelenina a ostatné

  • 40 g masla
  • 4 stredne veľké červené repy
  • 8 stredných zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 1 paštrnák
  • 1 petržlen
  • 1 kúsok zeleru
  • 1 kúsok stopkatého zeleru
  • 2 cibule
  • 6 strúčkov česneku
  • 1 plechovka rajčinového pretlaku
  • 1/2 červenej papriky
  • 1/2 žltej papriky
  • 1/4 hlávkovej kapusty
  • pár vetvičiek tymiánu
  • kôpor
  • morská soľ
  • kyslá smotana na servírovanie

 

Postup:

Najprv si vo dvoch hrncoch pripravíme zvlášť hovädzí a bravčový vývar.

Hovädzie mäso a kosti dáme do studenej vody, pridáme zeleninu, 1 cibuľu, bobkový list a 5 guličiek čierneho korenia, petržlen s vňaťou, mrkvu, zeler, soľ a varíme, pokiaľ nebude mäso mäkké.

Pri bravčovom vývare dáme nakrájané kocky mäsa do vody, pridáme cibuľu, guličky korenia, soľ a pár vetvičiek tymiánu a varíme, pokiaľ nebude mäsko mäkké. Do malého hrnčeka nakrájame na štvrťky olupanú cibuľu, zalejeme vodou a varíme do mäkka, odložíme.

Medzi tým umyjeme červenú repu a v hrnci varíme do mäkka, potom ošúpeme a nakrájame na kocky.

Vo veľkom hrnci rozpustíme maslo, pridáme na kocky nakrájané ošúpané zemiaky a krátko ich orestujeme.

Zeleninu okrem cibule a kapusty ošúpeme, nakrájama na širšie slíže a pridáme k zemiakom. Všetko orestujeme. Potom prilejeme precedený hovädzí vývar. Hovädzie mäso dáme stranou a nakrájame na kocky.

Rovnako postupujeme s bravčovým vývarom. Nakrájané kocky mäsa dáme na tanier. Zeleninu so zemiakmi varíme pokiaľ nebudú mäkké, potom pridáme červenú repu a na kocky nakrájanú červenú i žltú papriku a povaríme krátko.

Sitkom prepasírujeme zliatu cibuľu a pridáme rajčinový pretlak a roztlačený cesnak. Do polievky dáme uvarené mäso a pridáme soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, štipku cukru, lyžicu octu, posekanú petržlenovú vňať, lístky tymiánu. 

Servírujeme s kyslou smotanou a s kôprom.

 

Ak milujete boršč a nemáte možnosť uvariť si svoj, skúste náš >> BORŠČ<<. Je veľmi obľúbený. A ako povedal náš zákazník: "Lepší som v živote nejedol!".

 

 

Autor: R. Reháková / február 2022

Foto: zdroj Pixabay, archív 

Zdroj: wikipedia

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie