História konzervovania a Napoleon. Čo majú spoločné?

nicolas appert_small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vedeli ste, kde siaha história konzervovania a kto bol “Otec kozervovania"?
Bolo to pekne dávno - v roku 1975 a môže za to Francúz, hoteliér, pivovarník, kuchár a cukrár - Nicolas Appert (1748 – 1841). Narodil sa ako deviate z jedenástich detí.

Ako k došiel k nápadu? Sám Napoleon Bonaparte ponukol 12 tisíc frankov (na tú dobu pekný peniaz) tomu, kto dokáže vymyslieť užitočný spôsob konzervovania potravín pre svoju armádu. V tom čase sa jedlo ľahko kazilo, a preto vojaci trpeli.
V roku 1795 začal N. Appert experimentovať so spôsobmi konzervovania potravín. Appertov najznámejší vynález bol na svoju dobu ohromujúci a trvalo mu možno 15 rokov, kým sa zdokonalil. Objavil proces, ktorý zabraňuje kazeniu potravín. Darilo sa mu s polievkami, zeleninou, mliečnymi výrobkami, džemami a sirupmi. Jedlo vložil do sklenených nádob, zatvoril korkom a tesniacim voskom a vložil do vriacej vody.

Keď jednotky ochutnali sviežosť jeho vynálezu, odmena putovala práve jemu. Armáda tak vďaka jedlu boli silnejšie a mohla dlhšie pochodovať. Cieľ bol splnený a základy konzervovania boli oficiálne na svete.
Trvalo až 50 rokov, kým Louis Pasteur dokázal vysvetliť, prečo sa takto ošetrené potraviny nekazia: teplo zabíjalo mikroorganizmy v potravinách a utesnenie bránilo vstupu iných mikroorganizmov do nádoby

Appert svoje postupy zhrnul v knihe L’Art de conserver les substance animales et végétales (Umenie konzervovať živočíšne a rastlinné látky), v roku 1810 bolo vytlačených 6000 kópií. Bola to prvá kniha svojho druhu o moderných metódach konzervácie potravín.

V roku 1810 britský vynálezca a obchodník Peter Durand patentoval svoju vlastnú metódu, tentoraz však nie vo fľašiach, ale v plechovke, čím sa vytvoril moderný proces konzervovania potravín.

 

cans-g4800a3b14_1920

 

Čo bolo potom?
Nicolas Appert použil peniaze na založenie prvej komerčnej konzervárne – Dom Appertovcov v Massy, ktorý fungoval od roku 1812 do roku 1933. Spoločnosť Appert tiež vyvinula bujónovú tabletu a zdokonalila autokláv. Na počesť Apperta sa niekedy volá konzervovanie “apertizácia”. Podľa Louisa Pasteura je zas pomenovaná pasterizácia.

V neľahkých časoch vznikali užitočné vynálezy. Konzervuje sa dodnes.

 

Autor: R. Reháková / október 2021

Foto: zdroj Pixabay

Späť do obchodu